Bookmark and Share

сряда, 9 ноември 2011 г.

Гратен с аспержи

ALITER PATINA DE ASPARAGIS

Apicius, Liber IV (Pandecter/Всякакви) ,2 ,6
De re coquionaria / За готварството






Продукти:
 
1 консерва аспержи
около 50 мл бяло вино
1/2 ч.л. черен пипер
 1-2 клончета девисил
1-2 клончета кориандър
1-2 клончета Saturei (чубрица)
1/2 глава лук
2 с.л. бяло вино
1 с.л. liquamen (тайландски рибен сос)
3 с.л. зехтин
2 яйца





Начин на приготвяне: 


Една рецепта за бедни, тъй като според оригинала би трябвало да се направи с остатъците при почстването на аспержите. Т.е. коравите краища на стебълцата, които и на животните дори не ги дават. ОК, премълчаваме тактично и продължаваме невинно нататък.

Счукваме в хаванче или разбиваме за по-модерно с пасатора тези по-горе, като сипваме вино докато станат на каша.

Счукваме също и подправките, нарязваме на ситно лука, овлажняваме и овкусяваме с течностите, прибавяме всичко към кашата и съединяваме с яйцата.

Изсипваме миш-маша в намазана с мазнина форма, печем докато се стегне и поръсваме обилно с черен пипер преди да го изядеме.

Ами това е. Май пак свърших. 

Добър апетит ви желая!
 





Няма коментари:

Публикуване на коментар