петък, 22 юли 2011 г.

Печено фламинго

IN FENICOPTERO

Apicius VI (Aeropetis/Птици) ,6 ,1
De re coquionaria / За готварството





Продукти:

350 мл вода
1 ч.л. сол
1 с.л. нарязан копър
2 с.л. оцет
1 малка връзка зелен лук и свеж кориандър
1 с.л. петмез или 1 кафена чашка гроздов сок

За соса:

1/2 ч.л. счукан черен пипер
1/2 ч.л. счукан кимион
1/1 ч.л. счукани зърна кориандър
1 щипка асант
5-6 листенца мента или джоджен
3-4 листенца седефче
5-6 фурми
нишесте за сгъстяване








Начин на приготвяне:

Само да не си помисли някой, че съм ходил на лов за фламинго и да ми докара някои върли природозащитници на главата. Вярно е, че винаги се опитвам да се придържам максимално към оригинала, но за съжаление този път изискванията на рецептата бяха малко по-високи от това, което обикновено успявам.
И тъй като се говори, че пуйката има цели 7 вида месо в нея, реших точно с нея да пробвам с надеждата, че поне един вид и поне мъничко ще "зарозовее".

Ако някой все пак намери възможност и реши да изпробва оригинала то трябва да знае, че според старите римляни тази птица не се щипе, а се одира.

И така, кой каквото намерил го хвърля най-после в гювеча, добавя сол, вода, копър и го пече похлупено във фурната до едно почти полуготово.

Сега прибавяме една малка връзка зелен лук и свеж кориандър, а малко преди да омекне напълно оцветяваме с 1 лъжица петмез или 1 чашка гроздов сок, но да не е ферментирал и да не пише вино на него.

Оставяме така да си къкри до края или общо взето около 2 часа.

През това време приготвяме сосчето, като счукваме и нарязваме подправките и фурмите на ситно, подкиселяваме за по-весело с една лъжица оцет и разреждаме после със сока, който сме добили при печенето.

Накрая сгъстяваме с нишестето и при сервиране поливаме месцето с него.

Ами това е.






 Да ви е сладко!





PS.
Според автора, същата рецепта става и за папагали. Хмм... май е време да си купя една прашка.

Между другото, фламингото е било внасяно в Рим от северна Африка и всеки, който е искал да се потупа малко в гърдите е гощавал гостите си с него. На особена почит е бил езика на птицата и, ако се сетя с какво бих могъл да го заместя ще ви покажа скоро и тази рецепта. Търпение само.


.

4 коментара:

  1. Изглежда фантастично Цезаре!С твое позволение ще опитам рецептата:)Пожелавам ти прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Salve Katerina! :D
    Е как да не се зарадвам?! :))
    Намери ли си фламинго или да го поръчваме в Африка вече? :)
    Усмихнати почивни дни и на тебе! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Уха, ето какво ще правя с папагала:)))

    ОтговорИзтриване