Bookmark and Share

събота, 12 юни 2010 г.

Закуска от сирене с чесън


MORETVM
Appendix Vergiliana (Вергил)



Едно от най-старите описания на селска закуска запазено до наши дни.
Приписва се на Вергил, който преди повече от 2000 години възпява в едноименното си стихотворение, тази стара италска рецепта.

Тук ще намерите цялото стихотворение на руски, а тук избрани пасажи на немски.




Продукти за 4 порции:

500 г сирене
4-5 скилидки чесън
2-3 свежи зелени стебла от целина
1/2 връзка пресен кориандър
1-2 клончета седефче
Винен оцет и зехтин
Сол и черен пипер


Приготвяне:

Настъргваме сиренето с ренде като за шопска салата.

Нарязваме всичко останало на ситно и пюрираме с пасатор заедно с малко зехтин.

Прибавяме след това сиренето и като наливаме на тънка струйка още зехтин,  разбиваме до една гладка паста която да става за мазане.

Доовкусяваме със сол, оцет и черен пипер, и го забравяме за най-малко един ден в хладилника.




PS.
За разлика от Вергил, Като ни препоръчва в книката си "De re rustica" следните продукти за тази закуска:

Чубрица, мента, зелен лук, джоджен, маруля, орехи, сусам, кедрови ядки, лешници, бадеми и риган.

Както виждате разликата не е малка, така че май всеки може да си я забърка така, както на него си му е вкусно.

Да ви е сладко!


.

2 коментара:

  1. римляните какви пасатори имаха,ама големи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Радвам се, че има специалисти по големи... пасатори.
      Какво те накара да го напишеш това Анонимен?

      Изтриване